Velkommen til Boldklubben "FREM´S" Historiske Arkiv

Hall of Fame  2014

Sophus "Målmand" Hansen
 
I 1949 udgav Sophus sin selvbiografi ’Sophus Målmand’ med bemærkningen ’jeg overrækker mig selv bogen som en gave på min 60 års fødselsdag, men jeg tror også, der bliver nogle enkelte eksemplarer til dem, som så Sophus Målmand gribe bolden, og som nu vil se ham gribe pennen.’ 

Det er en af de absolut bedste og mest underholdende bøger i den danske fodboldlitteratur. Han skildrer sit liv og sin karriere fra fødslen i 1889, samme år som DBU blev stiftet. Han var den 9. i en søskendeflok i Ryesgade 55 ved Trianglen i København. ”Kendsgerningen var, at skomager Hansen nu var far til et helt keglespil. Nr. 9, Sophus, blev dog ingenlunde nr. sjok. Nej, der skulle være i orden i sagerne, dusinet fuldt, og min yngste broder fik i dåben det bedårende navn Dusinius. For ikke at gøre ham ked af det døbtes han også det mere brugbare navn Vilhelm, så Dusinius blev hans hemmelige nummer.”

I hele hans barndom stod den på fodbold sammen med kammeraterne, i gården, på gangene, i porten. Det var i disse omgivelser, Sophus indledte sin exceptionelle karriere som målmand og dommer af højeste karat. Mediedækningen var begrænset, og fjernsynet eksisterede ikke. Alligevel var han kendt af alle over hele landet. Kong Christian den 10. kaldte ham ved fornavn, og han var populær som kun få før eller siden. 

Selv i svenske og engelske fodboldkredse kendte de ham. Efter en kamp for Stævnet mod Crystal Palace i Idrætsparken umiddelbart inden 1. Verdenskrig inviterede formanden for den engelske klub ham til et møde på Hotel Phønix, hvor han tilbød ham en kontrakt. Overgangssummen var en cigarforretning i London og en ugeløn på £6.00, dengang 120 danske kroner og mere end han havde i månedsløn som postbud. Men Sophus sagde nej tak. 

Da Sophus sluttede som aktiv, bestemte han sig for at ville være dommer, og selv om han dumpede til den første eksamen, blev han også i den rolle en af verdens bedste. 

Da FIFA i sommeren 1949 indførte sit dommermærke, beregnet til påsyning på dommerens jakke, skjorte eller trøje, fik Sophus Hansen det også. Da havde han besluttet sig til at ville forlade rampelyset. Som han sagde: ”Du skal kende din begrænsning.” For derpå at tilføje: ”Jeg tillod mig dog lige at skrive en bog som en kærlighedserklæring til fodbolden for i mit stille sind at takke for alle de glæder, den har givet mig.”

Det er os, der siger tak, Sophus.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2014

Født 16. november 1889 i København • Død 19. februar 1962
Klub: Boldklubben Frem
31 landskampe (1911-20)
 

Sidste Nyt

NYE

SPÆNDEENDE 

OPDATERINGER
                                       

NYHED !!

Hele "FREMS" Historie i form af 265 Medlemsblade (ca. 5000 sider ) ligger nu på Hjemmesiden

Og som noget nyt er der nu billeder af alle forsider så det er nemmere at orienterer sig

Tryk på nedenstående link og gå ind og se alle medlemsbladene

"Medlemsblade" 
______________________________________________________________________________________________________________

"Historisk Arkiv" har nu fået sin egen  "YouTube" Video  kanal og der vil i fremover finde alle  Frems Relaterede Videoer

Tryk på nedenstående link 
for at se alle vore videoer
"Historisk Akiv Video Kanal" 
___________________________________________________________________________________________________________

Nyhed!!

Alle vores Jubilæumsbøger er nu blevet indbundet og kan Lånes hos Arbejdermuseet Bibliotek
Rømersgade 22 1362 Kbh. K -
Tlf: 33 93 25 75 
 

Støt Vores Sponsorer - De støtter os

 • Drinx.dk
 • Cafè Ellebo
  Cafè Ellebo
 • Støvsugerbanden
  Støvsugerbanden
 • Valby Tandlægeklinik
  Valby Tandlægeklinik
 • Allan Mylius
  Allan Mylius

Vedr. Billed Galleriet

Hvis du holder musen hen over billedet bliver det stående. 
Du  kan nu i ro og mag studere det nærmere
____________________________________  
Det samme gør sig gældende ved vores Sponsorer
Tryk på billedet for at se den aktuelle sponsors Hjemmeside